Voor welke gietvloer ga jij: epoxy vs. polyurethaan
Welke gietvloer het meest geschikt is voor welke ruimte, is afhankelijk van persoonlijke wensen en smaak. Een andere belangrijke en grotendeels bepalende factor is de specifieke toepassing van de ruimte. Elke ruimte kent namelijk zijn eigen toepassing en afhankelijk daarvan kan worden gekeken welk soort vloer het best past en het meest duurzaam is. Gietvloeren zijn er in verschillende soorten, en deze lichten wij jou graag toe.
Welke soorten gietvloeren zijn er?
Een gietvloer dankt zijn naam aan de manier waarop deze vloer wordt gelegd. Deze wordt namelijk letterlijk gietend aangebracht. De vloer vlakt zichzelf uit, ofwel zorgt er zelf voor dat deze een strak en recht oppervlak vormt, waardoor een naadloos geheel wordt gecreëerd in de ruimte. Doordat het leggen van een gietvloer handwerk is, is er altijd sprake van een unieke vloer. Geen enkele vloer is hetzelfde.
Bij Romar-Voss maken we onderscheid in twee verschillende soorten gietvloeren, namelijk epoxy en polyurethaan gietvloeren. Deze vloeren kunnen allebei in ontelbaar veel kleuren worden uitgevoerd. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten zit hem in de hardheid. Epoxy is extreem hard, terwijl polyurethaan wat zachter en flexibeler is.
Epoxy gietvloeren
Een epoxy gietvloer komt vaak voor in een industriële omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een magazijn, een autogarage, een werkplaats, de levensmiddelenindustrie of een productieomgeving.
De reden waarom epoxy juist geschikt is voor deze toepassingen is te wijten aan de belangrijkste eigenschap van deze vloer; dit product wordt namelijk extreem hard na volledige uitharding. Dit is handig omdat de vloer namelijk dikwijls wordt belast met zwaar materieel, zoals heftrucks, reachtrucks of palletwagens.
Door de hardheid is een epoxy vloer extreem duurzaam en slag- en stootvast. Een epoxy vloer is niet snel ‘onder de indruk’ van de zware belasting. Natuurlijk zullen in de loop der jaren wel gebruikerssporen zichtbaar worden.
Een ander voordeel van epoxy is het feit dat deze vloeistofdicht is en bestand is tegen diverse chemicaliën. De kans dat deze vloer zal beschadigen als er vocht of chemicaliën worden geknoeid, is dus klein. Daarnaast is de vloer eenvoudig schoon te houden, dus als er vloeistoffen of brandstoffen op worden geknoeid, dan kan de vloer eenvoudig worden gereinigd, eventueel met een zware schoonmaakmachine.
Let’s be fair, als jullie een epoxy gietvloer overwegen, willen we ook dat jullie op de hoogte zijn van álle ins en outs van dit product, en niet alleen van de voordelen. Lees dus nog even verder, we vertellen jullie uiteraard ook over de nadelen van deze vloer.
Een epoxy gietvloer is door de hardheid gevoeliger voor scheurvorming. De vloer is nauwelijks elastisch, waardoor de vloer niet kan meebewegen onder een zware belasting. Het is daarom van groot belang dat er een stabiele ondergrond wordt gecreëerd, voordat de epoxy gietvloer wordt aangebracht. Een goed uitgeharde cement- of anhydrietgebonden ondergrond wordt hierbij aangeraden. Daarnaast is het mogelijk dat deze vloer verkleurd onder invloed van zonlicht, deze is namelijk niet UV-stabiel.
PU gietvloeren
Hoewel we een epoxy vloer met name terugzien binnen industriële toepassingen, is de polyurethaan gietvloer, ofwel de PU gietvloer, speciaal ontwikkeld voor het toepassen in woonhuizen. Deze vloer heeft een meer esthetisch karakter, en past vaak beter in het plaatje van een mooie en sfeervolle vloer.
De PU vloer heeft een heel flexibel karakter, waardoor deze veel minder scheurgevoelig is. De vloer beweegt als het ware mee met de belasting. Dit zie je ook als er bijvoorbeeld een stoel of kast op heeft gestaan, dan ontstaat er een indrukking, maar na enige tijd verdwijnt dit weer en trekt de vloer zich weer strak.
De PU gietvloer kan bij uitstek worden toegepast in een woonkamer, slaapkamer, speelkamer en keuken. Zelfs voor in een badkamer of wasruimte is deze vloer bijzonder geschikt. Door het naadloze karakter is er nauwelijks sprake van voegen, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen.
Ook de douche kan volledig worden voorzien van een gietvloer, dat zorgt voor een mooi geheel in deze ruimte. De vloer is eenvoudig schoon te houden en kan goed worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast is een PU gietvloer die in woonhuizen wordt toegepast uitermate UV-bestendig, dat wil zeggen dat deze niet verkleurd onder invloed van zonlicht.
Het aanbrengen van een PU gietvloer kost wel wat tijd. Het is van belang dat hiermee rekening wordt gehouden in het (ver)bouwproces. Deze vloer bestaat namelijk uit circa vier lagen (primer, schraaplaag, gietvloer & toplak), en elke dag wordt een nieuwe laag aangebracht.
Elke laag heeft zijn eigen functie, waarmee een sterke basis voor de ruimte wordt opgebouwd. Het duurt ongeveer vier dagen voordat de vloer weer mag worden betreden. Op deze manier krijgt de vloer de kans om goed uit te harden en wordt het mooiste eindresultaat gecreëerd.
Door het flexibele karakter van de PU vloer, is de vloer comfortabel en geluiddempend. Maar het is ook belangrijk dat stoel- en tafelpoten en eventueel kasten worden voorzien van beschermdoppen. Zo voorkom je onnodige krassen op de vloer die achteraf moeten worden hersteld. Dat is natuurlijk zonde!
Wat zijn de kosten van een gietvloer?
Ben je overtuigd van een gietvloer en ben je benieuwd naar de kosten van een dergelijke vloer? Meerdere factoren hebben invloed op de prijs van een gietvloer, zoals:
Kies je voor epoxy of PU?
Hoe groot is de ruimte?
Wat is de ondergrond van de vloer?
Omdat onder andere deze vragen eerst moeten worden beantwoord, is het lastig om een exacte inschatting te maken van de kosten. De vloerspecialisten waarmee wij samenwerken, verdiepen zich graag in jouw aanvraag en kunnen vervolgens met een vrijblijvende offerte een perfecte inschatting maken van de gietvloerkosten voor jouw project. Zo voorkomen we dat jullie niet achteraf worden teleurgesteld door onverwachte bijkomende kosten als je de vloer eenmaal laat leggen.
Gietvloer kopen?
Yes?! Zijn jullie net zo enthousiast over een gietvloer als wij zijn? We hebben geprobeerd jullie mee te nemen in de voor- en nadelen van zowel de epoxy als de PU gietvloer, zodat jullie weloverwogen een beslissing kunnen maken of én welke vloer het best bij jullie past. En dat gaat echt niet over één nacht ijs.
Neem de tijd om alle opties van een nieuwe gietvloer op een rijtje te zetten of neem vrijblijvend contact met ons op als er vragen zijn. Wij helpen jullie graag of we brengen jullie in contact met een vloerspecialist in de buurt. Zo is die droomvloer opeens binnen handbereik! 😊