Het herstellen van een gietvloer
Je hoopt er natuurlijk niet op, maar het kan voorkomen dat er een reparatie nodig is van jouw epoxy gietvloer. Vanwege het oersterke karakter zien we een epoxy gietvloer vaak terug in een garage of een industriële omgeving. Daar is een vloer uiteraard onderhevig aan diverse externe factoren waardoor defecten kunnen ontstaan in de vloer.
Gelukkig is het mogelijk om een epoxy gietvloer ‘in ere’ te herstellen. Met de juiste aanpak zie je hier uiteindelijk niets meer van.
Waarom een epoxy gietvloer herstellen?
Een epoxy gietvloer staat bekend om zijn degelijkheid en hardheid. Deze gietvloer is een stuk minder flexibel dan bijvoorbeeld een PU gietvloer, waardoor de kans op scheurtjes iets groter is. Een epoxy vloer ‘beweegt’ namelijk niet mee onder belasting, waardoor de kans op scheuren toeneemt.
Het is uiteraard ook mogelijk dat er door een scherp voorwerp krassen zijn ontstaan in het vloeroppervlak. Je kunt het in een garage of werkplek zo gek niet verzinnen, wat een oorzaak zou kunnen zijn van een beschadiging aan de vloer. Voorkomen is vaak beter dan genezen, maar helaas is dit niet altijd mogelijk.
Als de vloer eenmaal een beschadiging heeft opgelopen, is het verstandig om deze beschadiging zo snel mogelijk te repareren. Het is niet alleen voor het oog dat je een epoxy gietvloer wilt herstellen, maar het is ook functioneel om het defect in de epoxy gietvloer te verhelpen. Je wilt namelijk niet dat er vocht kan doordringen door de scheur in de vloer, want dat kan het probleem alleen maar vergroten. Het is dus verstandig om problemen in de vloer relatief snel op te lossen.
Hoe een gietvloer herstellen?
Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk, het herstellen van een gietvloer? Allereerst moet er worden beoordeeld of de gietvloer slechts plaatselijk een defect heeft opgelopen, of dat het een ernstiger probleem is, waardoor er een groter vloeroppervlak moet worden hersteld.
Het herstelproces bij oppervlakkige krassen verschilt ten opzichte van de herstelwerkzaamheden bij diepe scheuren. Oppervlakkige krassen in een gietvloer kunnen vaak worden hersteld door de vloer wat op te schuren, plaatselijk een nieuwe primerlaag aan te brengen en weer te dichten met een kleurlaag en aflaklaag.
Gaat het om een groter probleem, dan is de kans aanwezig dat de volledige laklaag van de gietvloer moet worden verwijderd. Hiervoor wordt het vloeroppervlak volledig opgeschuurd met een schuurmachine. Op de plek van de diepe scheur of kras worden herstelwerkzaamheden verricht.
Het is volledig afhankelijk van de ernst van het probleem, welke werkzaamheden hiermee gepaard gaan. Dit laten we graag aan een vloerspecialist over. Uiteindelijk wordt de vloer weer volledig voorzien van een nieuwe kleurlaag en opnieuw in de lak gezet, om zo een egale uitstraling van de vloer te behouden en ervoor te zorgen dat er geen kleurverschillen ontstaan in het vloeroppervlak.
Vraag een vloerspecialist voor reparaties!
Wij adviseren om een beschadigde gietvloer te laten repareren door een vloerspecialist. Er zijn uiteraard reparatiekits verkrijgbaar op de markt waar je zelf mee aan de slag zou kunnen gaan, maar een vloerspecialist heeft veel meer kijk op het probleem en weet deze vaak makkelijker én mooier op te lossen.
Ben je op zoek naar een specialist die jouw vloer weer in ere hersteld? Dan horen wij dat natuurlijk graag. We beschikken over een grote database aan vloerspecialisten, waardoor er altijd eentje bij jou in de buurt is gevestigd. Neem gerust contact met ons op. Zo wordt jouw vloer weer als nieuw!