Een oersterke vloer voor de horeca

De horeca kent vele toepassingen. Zo heb je o.a. restaurants, cafés, lunchrooms en hotels. In een horecazaak heb je te maken met veel gasten. Er komen dagelijks veel mensen over de vloer voor een lunch, diner, borrel of voor een gezellig drankje met vrienden, collega’s of familie.

Je kunt je voorstellen dat een vloer in een horecazaak onderhevig is aan vele invloeden. Alleen al de rommel die de gasten mee naar binnen nemen onder hun schoenen: van zand en water tot groene aanslag en strooizout.

Dan hebben we het nog niet eens over het personeel dat in de zaak rondloopt. Zij proberen de gasten zo snel en goed mogelijk te helpen en dragen vaak de meest zware dienbladen of stapels servies met zich mee. Niet gek natuurlijk dat dit ook wel eens misgaat.

Scherven brengen geluk, maar voor een vloer zijn die scherven niet altijd ideaal. Een goede vloer is in een horecazaak dan ook van essentieel belang. Een gietvloer past perfect in deze ruimte, maar waarom eigenlijk? We vertellen je uiteraard graag waarom deze vloer een slimme en praktische keuze is voor jouw horecazaak.

Waarom een gietvloer in een restaurant?

Een gietvloer in een restaurant ziet er niet alleen strak en modern uit, deze is ook super praktisch. Hieronder een aantal redenen waarom een gietvloer in een restaurant waardevol is. 

  • Een goede hygiëne is misschien wel de belangrijkste eis voor een restaurant. Een gietvloer is 100% vloeistofdicht en volledig naadloos. Door het gladde oppervlak kan vuil zich niet ophopen in de naden en is het gemakkelijk schoon te maken én te houden. 

  • Daarnaast is het materiaal van een gietvloer uitstekend bestand tegen slijtage, morsen en drukte. Die kan tegen een stootje dus!

  • Een gietvloer gaat lang mee zonder dat er veel onderhoud nodig is.

  • Kan worden voorzien van een antisliplaag.  

HACCP vloeren: alle ins en outs

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is in het leven geroepen om de veiligheid en hygiëne van voedsel dat bij bedrijven wordt verwerkt, te waarborgen. Het is geen vloersysteem op zichzelf, maar een richtlijn waar onder andere een vloer in een professionele keuken aan moet voldoen.

De HACCP normen die worden gesteld aan een vloer zijn onder andere als volgt:

  • De vloer moet bestand zijn tegen chemicaliën, vetten en oliën. 

  • De vloer dient naadloos te zijn. Dit voorkomt de ophoping van vuil en de ontwikkeling van bacteriën. Ook is een naadloze vloer veel eenvoudiger schoon te maken.

  • De vloer mag niet glad zijn. Een goede antisliplaag voorkomt ongelukken en onnodige glijpartijen. Dit draagt bij aan de veiligheid van jouw personeel, maar natuurlijk ook van jouw gasten.

  • De vloer moet sterk zijn. Wanneer er een bord, koffiekopje of bierglas op de vloer kapot valt, mag dit niet direct een beschadiging van de vloer veroorzaken.  

De meest geschikte vloer als HACCP vloer

Het meest geschikte vloersysteem dat kan voldoen aan de HACCP richtlijnen, is een epoxy vloersysteem. Afhankelijk van de toepassing wordt vaak gekozen voor een epoxy vloercoating, epoxy gietvloer of troffelvloer. Met de juiste verwerking, kan deze vloer prima worden getoetst volgens de gestelde richtlijnen.

Een epoxy gietvloer is sterk, kan eenvoudig worden schoongemaakt én schoongehouden, is strak en naadloos (indien gewenst zelfs tot en met de plint), is bestand tegen extreem hoge of lage temperaturen en kan met een antisliplaag worden afgewerkt. 

Bekijk hier de beschikbare vloersystemen van Romar-Voss Floor Systems die passen in een restaurant, maar ook in alle andere horecazaken. Ook een Premium Leef-Beton vloer kunnen wij aanraden. Deze is oersterk, vochtdicht en extreem slijtvast.

Tips voor het schoonmaken van de gietvloer in jouw horecazaak

We kunnen wel stellen dat een gietvloer een ideale vloer is voor jouw horecagelegenheid. Je kunt deze vloer laten leggen in vele kleuren en materialen, waardoor deze volledig kan worden afgestemd op de inrichting én uitstraling van jouw horecazaak.

Om ervoor te zorgen dat je langer kunt genieten van een mooie én sterke vloer, delen we een aantal handige tips voor onderhoud. 

  1. Wij begrijpen dat de vloer in een restaurant dagelijks een flinke schoonmaakbeurt nodig heeft. Maak geen gebruik van allerlei chemische middelen, dat komt de vloer niet ten goede. Gebruik lauwwarm water en combineer dit af en toe met een degelijke gietvloerreiniger, dat is voldoende. Voor een grondigere reiniging kan ook een schrobmachine worden ingezet. 

  2. Stofzuig de vloer regelmatig. Doe dit met een zachte borstel zodat krassen worden voorkomen.

  3. Bescherm de vloer met vloerbeschermers. Plaats viltjes of doppen onder stoelen en tafels van bijvoorbeeld Scratchnomore of Floorfriendly. Dit voorkomt onnodige krassen.

  4. Leg degelijke schoonloopmatten neer om vuil zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

  5. Poets gemorste vlekken of drank meteen op. Laat het niet liggen tot na sluitingstijd, maar ga er even met een vochtige doek overheen. Zo gedaan en bespaart je achteraf veel ellende!

Op zoek naar een oersterke vloer voor jouw horecazaak?

Ben je op zoek naar een vloer voor jouw horecazaak? Dan hebben wij waarschijnlijk de juiste vloeroplossing voor jou die voldoet aan de gestelde eisen. Laat het ons weten en we voorzien je graag van alle informatie over de passende vloersystemen. Wij brengen jou in contact met een kundige vloerverwerker bij jou in de buurt. Je kunt hiervoor vrijblijvend terecht bij onze technisch specialisten.

Guido Eggels

Manager Floor Systems

+31 (0)6 22 93 60 69

Jim Schouwink

Technical Sales Manager

+31 (0)6 57 02 90 99