Een betonlook gietvloer zelf aanbrengen

Betonlook gietvloeren hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun moderne uitstraling en duurzaamheid. Het goede nieuws is dat je geen professional hoeft in te schakelen om een betonlook gietvloer in je huis te krijgen. Met de juiste materialen, tools en een beetje doe-het-zelf feeling, kun je zelf een polyurethaan (PU) gietvloer plaatsen en genieten van een prachtige vloer die je interieur naar een hoger niveau tilt. 

Een polyurethaan vloer zelf gieten

Het gieten van een polyurethaan vloer is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de gewenste resultaten te bereiken. Om je op weg te helpen hebben we een aantal stappen voor je uitgewerkt die kunnen bijdragen bij het gieten van een PU vloer. 

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het gieten van de PU vloer, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden en herstel scheuren of gaten indien nodig. Zorg er ook voor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt.

Stap 2: Primer aanbrengen

Breng een primer aan op de ondervloer om de hechting van de polyurethaan coating te verbeteren. Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot de droogtijd van de primer.

Stap 3: Mengen van de polyurethaan coating

Meng de polyurethaan coating volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je een geschikte beschermende kleding draagt, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, tijdens het mengen en aanbrengen van de coating.

Stap 4: Aanbrengen van de coating

Giet de polyurethaan coating gelijkmatig over de vloer en verdeel deze met behulp van een vloertrekker of een roller. Zorg ervoor dat je gelijkmatige lagen aanbrengt en eventuele luchtbellen verwijdert. Voor een overzicht van onze trekkers en rollers klik hier.

Stap 5: Creëer de betonlook

Terwijl de polyurethaan coating nog nat is, kun je de gewenste betonlook creëren. Gebruik een speciale betonlook roller of een andere techniek, zoals marmeren of sponzen, om textuur en diepte aan de vloer toe te voegen. Wees creatief en experimenteer met verschillende technieken om het gewenste effect te bereiken.

Stap 6: Droogtijd en afwerking

Laat de gietvloer voldoende drogen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enkele dagen duren. Zorg ervoor dat de vloer tijdens het droogproces niet wordt belopen. Breng indien nodig meerdere lagen coating aan om de gewenste afwerking te bereiken.

Het zelf gieten van een betonlook gietvloer met polyurethaan kan een uitdagend project zijn, maar het is zeker de moeite waard. Zodra de vloer volledig is uitgehard en gedroogd, kun je genieten van een prachtige betonlook vloer die duurzaam, gemakkelijk te reinigen en stijlvol is.

Kostenbesparing 

Het zelf gieten van een betonlook gietvloer met polyurethaan kan niet alleen leiden tot een prachtig resultaat, maar ook tot kostenbesparing. Door het werk zelf te doen, bespaar je op kosten van het inhuren van professionals en kun je de klus op je eigen tempo uitvoeren. 

Kosten om rekening mee te houden

Hoewel het zelf doen van een gietvloer kostenbesparend kan zijn in vergelijking met het inhuren van professionals, zijn er nog steeds kosten verbonden aan de benodigde materialen, gereedschappen en eventuele extra coatings of afwerkingen.

Het is aan te raden om een budget op te stellen en prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers van polyurethaan coatings en andere benodigdheden. Het is ook verstandig om offertes op te vragen bij professionele vloerinstallateurs om een idee te krijgen van de kosten van het laten plaatsen van een betonlook gietvloer. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van je financiële mogelijkheden en het gewenste resultaat.

Een PU gietvloer zelf plaatsen

Een PU gietvloer zelf plaatsen biedt een spannende en goede doe-het-zelfervaring. Met de juiste voorbereiding, kennis en nauwkeurigheid kun je een prachtige gietvloer creëren die past bij jouw smaak en stijl.

Het plaatsen van een PU gietvloer bevat het mengen van de polyurethaan coating, het zorgvuldig aanbrengen op de ondervloer en het creëren van de gewenste afwerking. Door de instructies van de fabrikant te volgen en geduldig te zijn tijdens het droogproces, kun je genieten van een duurzame en stijlvolle vloer waar je trots op kunt zijn.

Het zelf plaatsen van een PU gietvloer stelt je ook in staat om het proces aan te passen aan je eigen tempo en creatieve voorkeuren, waardoor je een unieke vloer kunt creëren die perfect past bij jouw ruimte.

Tips voor het zelf plaatsen van een polyurethaan vloer

·      Zorg voor een goede ventilatie tijdens het aanbrengen van de coating, aangezien sommige PU producten sterke geuren kunnen veroorzaken. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf te beschermen met handschoenen, een overal of masker. Een overzicht van deze producten vind je hier.

·      Lees altijd de instructies en volg de aanbevelingen van de fabrikant op. Dit zorgt voor de beste resultaten en duurzaamheid van de gietvloer.

·      Neem voldoende tijd om de vloer te laten drogen tussen de lagen. Dit voorkomt dat de coating niet goed uithardt en leidt tot een minder duurzaam resultaat.

·      Oefen eerst op een klein oppervlak voordat je de hele vloer gaat gieten. Dit geeft je de mogelijkheid om te oefenen met verschillende technieken en de betonlook te perfectioneren.

Onderhouden van je PU gietvloer

Het in stand houden van je zelf gegoten PU vloer is essentieel om de duurzaamheid en levensduur op lange termijn te behouden. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het onderhoud van je betonlook gietvloer:

Regelmatig reinigen

Stofzuig of veeg regelmatig je vloer om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een microvezeldoek om het oppervlak schoon te maken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die de coating kunnen beschadigen.

Vlekbehandeling

Behandel vlekken zo snel mogelijk om blijvende schade te voorkomen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vlekken voorzichtig weg te vegen. Vermijd het gebruik van schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.

Beschermende viltjes

Plaats viltjes onder meubelpoten en andere zware voorwerpen om krassen en slijtage te voorkomen. Controleer regelmatig of de viltjes nog stevig vastzitten en vervang ze indien nodig.

Vermijd wateroverlast

Hoewel polyurethaan gietvloeren waterbestendig zijn, is het toch belangrijk om langdurige blootstelling aan water te vermijden. Veeg gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op om schade aan de coating te voorkomen.

Periodiek onderhoud

Overweeg om je PU gietvloer periodiek te laten bijwerken door een professional. Dit omvat het aanbrengen van een nieuwe coating om de levensduur van de vloer te verlengen en de bescherming ervan te verbeteren.

Romar-Voss Floor Systems, met hart voor vloeren

Elke dag staan we klaar voor de vele vloerspecialisten die onze vloeren leggen, maar we zijn er net zo goed voor architecten, bedrijven en particulieren die hun droomhuis willen inrichten. Wij zien het als onze taak om iedereen te voorzien van de beste producten, informatie én adviezen. Daarom voeren wij voortdurend uitgebreid labonderzoek en praktijktesten uit.

Vind je het lastig om de juiste vloeroplossing te kiezen? Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze.